2016. június 12., vasárnap

Epres-citromos sajttorta

...csak nyelni kell.... ráadásul még epres is

Rám abszolút igaz, hogy szinte minden olyan sütit, vagy tortát szeretek, ami 99% krémből, és 1% tésztából áll..... Csak nyelni kelljen. Persze vannak kivételt képező sütik, mint pl. a zserbó, de alapjában a krémes sütiket részesítem előnybe.
Ez a mostani süti, vagy pontosabban sajttorta is ebbe a kategóriába tartozik. Manapság eléggé divatosak a sajttorták, hiszen nem túl bonyolult elkészíteni. Persze nem a 40 fokban, -hiszen sütni kell- de az elmúlt napokban pont az a kellemes 20-24 fok volt, amibe ez még bőven belefért. Épp mikor ezeket a sorokat írom, kellemesen friss a levegő, így ha valakinek épp ma támadna kedve elkészíteni ezt a sütit, szerintem ne habozzon, ráadásul még mindig eper dömping van. Bár az utóbbi napok záporos, zivataros időjárása valószínűleg lerövidíti az eperszezon hátralévő idejét, -és persze az árát megemeli- én azt mondom most kell venni epret.
Azt sem állítom, hogy kalóriaszegény lenne ez a süti, de hát valamit valamiét. Tudomásul kell venni, hogy a jó ízek a zsírokban rejlenek. Egy zsírdús tejföl, mascarpone köszönő viszonyban sincsen a 'lájtos' társaival. A húsoknál is alapvetően egy tarja sokkal szaftosabb, ízletes, mint mondjuk egy karaj.
De vissza a sütihez. A mascarpone zsírosságát kellően ellensúlyozza a citrom, illetve az eper frissessége, így talán nem érezhetjük annyira nehéznek. Ahol lehet spórolni, az a cukor mennyisége. Mi nem szeretjük, ha valami nagyon "gej", édes, szerintem a kevesebb néha több, ebben az esetben hatványozottan igaz. De ahány száj, annyi szokás...
Abszolút egy hétvégi menü részébe beilleszthető, utána egy ház limonádé, szörp, vagy egy rozé fröccs, és kerek lesz a világ. Legalábbis gasztronómiailag.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

Az alaphoz:

- 20 dkg darált háztartási keksz

- 10 dkg puha vaj

- 1 ek. cukor

- 2-3 ek. víz

- ízlés szerint csipet fahéj

A krémhez:

- 25 dkg natúr krémsajt

- 1 kis pohár 20%-os tejföl ( 140 gr. )

- 7,5 dkg cukor

- 3 egész tojás

- 1,5 dkg étkezési keményítő

- fél citrom héja és leve

- 10 dkg eper + a díszítéshez



Elkészítés:

Az alap hozzávalóit elmorzsoljuk, egy csatos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a morzsát a forma alján egyenletesen elsímítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, majd kivesszük és langyosra hűtjük.
A krémhez a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot, a tojásokat, a keményítőt, a citrom reszelt héját és levét alaposan elkeverjük, de nem habosítjuk. A megsült alapra öntjük, majd beledobáljuk a darabokra vágott epret. Először 170 fokon 20-25 percig sütjük, majd 150 fokon kb. 40 percig, míg "remegős lesz". Szeletelés előtt néhány órát, de akár egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Tálaláskor friss eperrel díszítjük.

Tipp:
Érdemes más, fanyar gyümölccsel is elkészíteni, hiszen most jön a málna, egres, ribizli szezon is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése