2017. július 22., szombat

Tonhallal és ricottával töltött cukkini

....ha nyár, akkor könnyed étel, és ha könnyed étel akkor mondjuk  cukkini vagy hal. Vagy mindkettő.

Persze nem csak e kettő alapanyaggal lehet dolgozni nyáron, de nekem most ez adatott meg. A múlt héten szabadságon voltunk, és egy röpke családi látogatást tettünk keresztanyukáméknál, akinél a kertben megterem minden mi szem és szájnak ingere, így pl. a cukkini is. Ugyan a kertje végében csorgadozik a Keszeg-ér, de tonhal sajnos abban nincs. :) Viszont van hivatalos kenupálya. Ha valakit érdekel..... (A település neve egyébként Sopronnémeti, Csornától pár km.)
Na, de vissza az ételünkhöz. Szóval a családi látogatás során kapott cukkinikből gondoltam valami finom, és gyors ebédet készíteni a héten. Kolléganőm szintén hasonló dilemmában volt, neki is volt a konyhájában néhány cukkini, így közösen "agyaltunk". Végül ketten raktuk össze fejben ezt a nem túl bonyolult receptet, pontosabban ő javasolta, hogy túróval keverjem össze a tonhalat. Ugyanis a töltelék részét képezi a túró, azaz nem túró, mert végül a krémes ricotta mellett döntöttem, és ebbe morzsolta bele a tonhalat. Apropó tonhal. Óva intek mindenkit, hogy bedőljön a mindenfajta, Isten tudja milyen és honnan származó aprított tonhalnak csúfolt halkonzervnek, és azt használja ehhez a recepthez. Azt gondolom pár száz forint plusszot megér a minőségi tonhalkonzerv, amely valóban jó ízű, esztétikus, de úgy is mondhatnám, hogy gusztusos. Én a két német diszkont áruházból szoktam beszerezni a tonhalkonzervet, az "L"-betűsé néhány éve díjat is nyert. Mi sokszor veszünk, általában krémet készítünk belőle, vagy simán pirítósra kis citromlével meglocsolva vacsorára esszük.
A mostani receptben is használtam citromot, friss kaprot, illetve egy szál apróra vágott angolzellert, hogy egy kis roppanósága legyen a töltelékünknek, amikor ráharapunk. Bár, a cukkinit sem sütöttem túl, hiszen az sem jó ha az egész ételünk egy "lötty" lesz. Jó magyar szokás szerint sajtot is tettem a töltött cukkinik tetejére, méghozzá mozzarellát, tapasztalatom szerint ez sokkal jobban pirul, mint a trappista. Meg jobban is áll ennek az ételnek.
Egy könnyű ebéd, vagy vacsora lehet ez az étel, hozzá egy pohár bor, és kerek lesz a világ.

Hozzávalók 2 személyre 

- 1 közepes méretű cukkini

- 250 g ricotta

- 1 tonhal konzerv

- 1 citrom

- 1 csokor kapor

- 1 szál angolzeller

- 1 csomag mozzarella

- só

- frissen őrölt bors



Elkészítése

A cukkinit mossuk meg, töröljük szárazra. Vágjuk ketté, a magjait egy kanállal kaparjuk ki, vigyázva arra, hogy ne ne kaparjuk ki a cukkini "csónakok" alját. Sózzuk, borsozzuk meg a kikapart cukkinik belsejét. Egy keverőtálba tegyük bele a ricottát, ehhez adjuk a lecsepegtetett tonhalat (morzsoljuk bele), és reszeljük hozzá az alaposan megmosott, letörölt citrom héját. A kaprot aprítsuk, az angolzellert vágjuk fel kisebb kockákra és adjuk hozzá a citromos-ricottás tonhaltöltelékhez. Finoman sózzuk-borsozzuk, és alaposan keverjük össze a tölteléket, majd töltsük bele a cukkinikbe. A cukkinik tetejére szeleteljünk a mozzarellából, végül az előmelegített sütőben süssük meg 180-190 fokon addig a cukkiniket, míg a mozzarella szép aranybarna nem lesz. (kb. 20-30 perc)

Tipp:
Tonhal helyett használhatunk akár füstölt halat is, vagy ha halat grilleztünk és maradt belőle, akkor abból is dolgozhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése